Home

Minyak gearbox manual campro

Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. Apabila kita membeli kereta baru, semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Dan jika kita perhatikan, ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1, 000 km, kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Penggunaan minyak gearbox yang Aku sudah menukar minyak gearbox CVT ku pada bulan lalu. Perbezaannya memang amat ketara. Aku telah membaca manual Proton Saga FLX dan jika ingatan aku tidak silap minyak CVT FLX ditukar setiap km.

campro (1) car remote key (1) caracara (1) campro adalah engine buatan proton sedangkan gearbox adalah mitsubishi sama je dng waja lama gearbox, so memang betul filter tak boleh tukar hanya jaga minyak servis ikut jadual, kelemahan engine campro tak boleh tahan temp berlebihan, so kene jaga jng sampai overheating, jd water sistem baik dua bulan sekali check untuk memastikan dia berfungsi Aug 08, 2014 PROTON MINYAK GEAR BOX CVT: CVT OIL GEAR BOX lacasa biru.

How To Change Gearbox Oil Inilah antara punca2 kenapa enjin kereta Campro selalu bunyi bising. kredit apeng Duration: CAMPRO ENGINE SPECIFICATION PROTON ENGINE TECHNOLOGY ON SAGA, WAJA, SATRIA, PERSONA& GEN2 CAMPRO engine is the combination name of Cam Profile engine developed by Proton with help from lotus technologies.

is reportedly sluggish at lower revs and this is proven by driving the Gen2 uphill where drivers who drive the manual transmission salam, saya pengguna waja cps manual. dari segi kuasa cps dh ade kedua2nya.

torque masa rpm rendah mcm 4g18 dan lebih kuasa dr campro non cps pd rpm tggi, kira cps ni mcm enjin performance dr proton la yg nak ke ala VTEC mivec walaupun hakikatnya prestasi agak jauh beza jgk la dr enjin tu semua. dari segi pnjimatan mmg betul apa yg bro katakan 4g18 lebih jimat dr mana2 enjin The CamPro engine is the first automotive engine developed together with Lotus by the Malaysian automobile manufacturer, Proton. The combination of the new Campro IAFM engine with the CVT gearbox results 4 and 10 reduction on fuel consumption for urban and highway driving respectively.

Applications: 2008 Proton Saga; minyak bearbox treatment ni lbh kpd memberi kelancaran pd gearbox. klo pkai manual nk msuk gear mudah n x sulit.

klo auto mgkn lbh lancar. em, ia satu pelaburan jgke Sep 08, 2009В  sila gunakan minyak gear yang original dari pengeluar kereta sahaja untuk gearbox auto. minyak gear di pasaran walupun jenama terkemuka mungkin tidak sesuai dengan gearbox anda.

untuk gearbox manual juga dinasihati menggunakan minyak Assalamualaikum. saya nak tanye kereta wira tahun 99 manual. masalah jerking. tangki minyak dah tukar fuel pump dlm tangki denso. injector dah tukar petrolfilter dah tukar. mulanya ok. tapi start pagi kene crank banyak kali baru idup. Pas Tu g worksop chek minyak yg masuk injector ade tapi yg keluar tu takde. lama sikit baru keluar. ape sebenarnya Bagi auto, setiap 15, 000 atau 20, 000 km, tukar minyak gear box anda.

Bagi manual, setiap 40, 000 atau 50, 000 km tukar minyak gear box anda. Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda, jangan panik, gear box anda tidak rosak, kemungkinan cuma oil seal gear box sudah mati. Cuma periksa paras